Peach mempunyai kandungan Vitamin A dan C. Lagi elok jika dapat buah peach yang fresh. Tapi payah nak jumpa. Solusi ; pergi Giant , beli je yang dalam tin. Takde la segar mana pon sebab dah bertahun2 bertapa dalam tin itu. Tapi tetap best dimakan begitu saja!
Kulit Pie
- 220g tepung gandum cap Sauh Kapal Titanic
- 50g cornflakes di parut halus
- 120g butter cap halal Jakim
- susu lembu segar dari ladang ~ kuantiti bgntung pada tahap kelembutan doh
- sedikit almond ground
- sedikit esen vanila
* Pukul butter dan gula sampai kembang dan sebati.* Kalau doh tu lembik , taruk tepung sikit..dan kalau doh tu keras macam batu , masukkan sedikit susu
* Resepi kulit pie sama je dengan kulit pie Chocolate Peanut Butter ini , cuma aku ada tambah sedikit Almond Ground. Sahaja suka untuk menambah rasa.
- Pastu simpan doh dalam peti besi yang sejuk , selama 15 minit.
- Keluar kan dan tepek atas pie mould anda. Saiz 9" / 10" pun dapat gak rasa nya.
- Tikam permukaan kulit pie dengan kejam menggunakan sebilah garfu yang telah diasah dengan tajam.
- buah peach dalam tin dibeli di kedai runcit Giant
- sedikit gula
- sebiji telur ayam original dari ibu ayam
- sedikit esen vanilla
- 2 sudu whip cream
- Step 1 : Pukul telur , gula sehingga kembang dan sebati , serasi bersama.
- Step 2 : Masukkan whip cream dan esen. Sambung pukul mereka hingga lebam.
- Step 3 : Susun buah peach dalam kulit pie tadi.
- Step 4 : Curah isian tadi keatas buah peach yang telah disusun.
Crumble
- 1/2 cup tepung gandum
- 1/4 cup gula perang dunia ke 2
- sedikit serbuk cinnamon
- 1/4 cup butter cap halal Jakim ( softened )
- Gaul semua bahan mengguna kan tangan , guna kaki juga boleh. Tapi anda sorang jela yang makan hasil air kaki anda itu.
- Jadikan ia crumble. Sejukkan sebentar didalam peti ais 3 tingkat anda yang dibeli secara ansuran di Courts.
- Tutup permukaan pie dengan lebihan baki doh kulit pie.
- Keluarkan crumble , tabur dan renjis dipilis crumble di serata bahagian atas pie.
- Seksa pie didalam oven tanpa belas kasihan dengan suhu mencecah 180c sehingga pie kegaringan , keperangan , dan kecoklatan.
Sudah masak , keluarkan. Dan biarkan ia sejuk , kemudian barulah dipotong dengan penuh rasa kelaparan. Sedia di lahap dengan gelojohnya.
Semoga anda terpengaruh dengan resepi di atas.
peach crumble pie dicicah bersama Iced Peach Tea |
Entri ditulis semasa badan mengigil seperti kena sampuk , hidung berair bagaikan budak hingusan , terketar2 seperti pakinson , membalut tubuh dengan posisi fetal dalam toto bukan toto nombor ekor. Wui ! Aku demam la. Bulan ini sahaja dan 2kali aku demam. Pantang kena setitik air hujan , demam 2 hari , pantang kene aircond tahap beku , selsema tak henti2. Antibodi aku lemah. Kurang Vitamin. Bila demam , tak mau makan ubat, sebab ubat itu tidak sedap. Solusi ; aku ambil Scott's Emulsion
(macam kanak riang je minum Scott , ah ! janji tak pahit. hehehe ) dan juga pil khayal Coscinium sebagai supplement. Eh , itu pil HPA la.