15.6 adalah tangggal hari istimewa iaitu
Hari Bapa yang disambut bagi meraikan bapa2 di dunia yang berjasa dalam
membesarkan anak2 mereka kecuali bapa ayam. 15.6 juga adalah hari lahir abah
ku. Jadi secara langsung kami akan menyambut hari itu sempena hari bapa dan
hari lahir beliau. Dengan semangat kekeluargaan, aku dan abangku bercadang
untuk menghasilkan kek tunggang terbalik, Pineapple Upside Down Cake berikutan
abahku tidak suka makanan yang manis
kerna sayangkan diri, namun..rancangan untuk membuat surprise party tetap kami
teruskan dengan membuat kek manis +
masam. Resepi asal adalah diseludup dari buku resepi abg aku semasa beliau
kerja di Bayview. Jenuh kami pusing satu pekan mencari nenas dalam tin, tapi
hasilnya menghampakan. Lalu, buah nenas segar menjadi mangsa.
Langkah pertama, caramel harus dibuat terlebih dahulu. Menjadi masalah
bila masing2 mahu tunjuk pandai, masing2 ada cara buat caramel yang
tersendiri. Pemenang akhirnya adalah ibu
ku yang berhasil membuat caramel seperti
yg dikehendaki. Caramel abg aku, hangit. Caramel aku keras sangat. 2 jam sahaja masa
dihabiskan untuk membuat caramel.
Resepi Caramel
- Castor Sugar 1cup
- Water 1tbsp
Method ;
Seksa kedua bahan ini didalam periuk diatas api yang sederhana sehingga gula
menjadi caramel/bertukar keperangan.
Terus tuang kedalam cake mould. Kemudian, susun dengan penuh berseni
buah nenas yang telah dipotong bulat. Aku guna nenas segar dari ladang,
jadi..aku masak sekejap bersama gula sehingga lembut. Agenda seterusnya ialah membuat Buttercake
Resepi Buttercake
- Butter 250gram
- Sugar 250gram
- Egg 5 no’s
- Baking Powder 5gram
- Flour 250gram ( ayak bersama sama seiringan dengan baking powder)
- Vanilla Essence 1 tbsp
Method ;
Pukul dengan kejam butter bersama gula sehingga kembang semangkuk. Butter yang
digunakan haruslah telah lembut pada suhu bilik.
Masukkan telur sebiiji demi sebiji. Time to time, scrap di ketepian mixing
bowl untuk pastikan semua mixture akan
sebati dan serasi.
Masukkan esen vanilla.
Yang terakhir kali, masukkan tepung sedikit
demi sedikit. Dan pukul sehingga adunan sebati.
Tuang
kedalam cake mould yang mengandungi caramel dan pineapple tadi.
Seksa mereka didalam oven selama 40 minutes
pada suhu 180celcius.
Apabila kek sudah masak, terbalikkan nya
keatas cake board. Dan boleh la dihias mengikut kreativiti sesuka hati anda.
Namun memandangkan kami kesuntukan masa, kami sekadar ikat ribbon sahaja.
Parti liar malam itu tidak lah seliar mana,
kerana seperti biasa kami pergi melahap sambil mencari bahagia, kot la jumpa di De’ Thailand Seafood di Kampung Bahagia,
Teluk Intan. Makan malam itu aku dan abg aku la yang makan macam ada saka dalam
badan.Dalam dunia ini tiada istilah hari bapa,
hari ibu , atau hari kekasih, yang ada hanya Pasaraya Hari2, kerana tiap hari
adalah hari untuk kita membahagiakan insan yang kita sayang. Sayang tanpa
noktah, tanpa perlu diletakkan tanggal dan tempoh. Hargai mereka yang kita
punya yang ada di depan mata, di kiri dan di kanan mata juga.
Selamat Hari Lahir Abah 53 |